Haapoja-Masternak EM-ottelu 15.12.

Ammattinyrkkeilyyn keskittyvä keskustelufoorumi.

Valvoja: WEBMASTER

Vastaa Viestiin
Avatar
petjaoze
Club Fighter
Viestit: 198
Liittynyt: 26.03.2011 23:43

29.12.2012 17:43

Palautuminen on tärkeetä ja ylikunnossa se palautuminen ei tapahdu koska kroppaa on kuormitettu niin paljon. Vois verrata siihen että on maitohapoilla koko ajan. Ei sillon varmaan kauheesti pysty parastaan tekemään. Ylikunto on ehkä vähän harhaanjohtava nimitys tuolle.
0 x
“Inside of a ring or out, ain't nothing wrong with going down. It's staying down that's wrong.”
Avatar
King Kostya
Brawler
Viestit: 916
Liittynyt: 02.06.2009 14:42

29.12.2012 22:05

Ylikuntoahan on monenlaista. Lihaksiston ylikunto ei ole niin vaarallista, toki vaikuttaa suorityskykyyn, mutta hermoston ylikuormittuminen onkin sitten jo ihan eri asia.

Ylikunto-efektihän johtuu niin sanotusta "epätasapainoisesta käyrästä", joka mitataan harjoittelun fyysisen rasituksen ja palautuksen suhdanteesta. Se selittää sen miksi jotkut harjoittelevat esim. 30h viikko, toiset 15h, mutta 15h harjoittelevat ovat "ylikunnossa" ja 30h harjoitelleet eivät. Tasapainottaminen vaatii äärimmäistä tarkkuutta. Suomessahan on aina korostettu sitä, että treenataan treenataan täysillä. Huomatuksena, edellinen oli yleistys, johon on otettu mukaan mm. jääkiekko tai vaikkapa hiihto.

Totta kai kova harjoittelu tuottaa aina tulosta, mutta paras mahdollinen terä saadaan irti kun löydetään jokaiselle oma käyrä. Käyrään on huomioitava kuntopohja, taustat, fyysinen herkkyys yms. sata muutakin asiaa. Sen takia minun mielestäni nyrkkeilynkin puolella olisi hyvä hakea oppia fyysisen harjoittelun / palautumisen suhdanteelle ihan aidoilta "fysiikan" ammattilaisilta. Erilainen jatkuva testaaminen on monien silmissä jostain syystä huono asia, mutta vain ja ainoastaan henk.koht. testaamisella saadaan varmoja "arvoja" yksilöllisistä ominaisuuksista ja kyvyistä.

En tiedä oliko Juho tukossa jännityksen takia, vai oliko kenties hermotus kateissa vai kenties molemmat. Tärkeää Juhon kohdalla olisi jatkossa kuitenkin löytää se oma käyrä ja ottaa opiksi edellisestä rääkistä, "mikäli" jokin asia meni vihkoon.
0 x
And I have seen the healing hand of God
Reaching out and mending broken hearts
Taste and see the fullness of His peace
And hold on to what's being held out
The healing hand of God
sofokles
Brawler
Viestit: 849
Liittynyt: 28.06.2008 22:59

31.12.2012 00:06

Leifhackman kirjoitti:Mitä ylikunto oikeastaan tarkoittaa? Mitä tahansa se onkin, niin jos sen oireena on huono suorituskyky, on termi varsin harhaanjohtava. Onko se jotain mikä johtuu liian kovasta harjoittelusta/puutteellisesta palautumisesta? Sanana ylikunto kuvaisi mielestäni tilannetta, jossa suorituskyky on kovempi kuin mitä kaikella järjellä pitäisi olla. Jos suoritus on heikompi, niin selkeää alikuntoahan se silloin on, olkoonkin että syynä olisi liiallinen harjoittelu parhaan mahdollisen suorituskunnon kannalta suoritushetkeen nähden.
No, vaikka kyseessä olisi ovela provo tartun siihen kuitenkin. Löysin pari artikkelia aiheeseen liittyen. Eli yksinkertaisesti ylikunto on ihmisen elimistöä kuormittava stressitilanne, jossa rasituksesta toipuminen ei ole ollut riittävää ennen uutta stressitilannetta eli kovaa fyysistä rasitusta. Tätä tilannetta jatkaen päädytään harjoittelusta huolimatta lopulta suorituskyvyn laskuun eikä suortituskyvyn tai tehokkuuden paranamiseen.

http://kuntoilu.info/anabolia-ja-katabo ... ittelussa/

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ylikunto
0 x
Avatar
Iskukone
Contender
Contender
Viestit: 3145
Liittynyt: 16.04.2008 17:55

31.12.2012 11:02

Paras ei ole se, joka treenaa eniten, vaan joka treenaa viisaimmin. Palautumiseen olisi kiinnitettävä huomiota, jossa myös ikääntyminen olisi huomioitava. Saattaa hyvin olla että treenattiin liikaa, ottelussa Juholla olikin sitten takki tyhjä.
Ottelun taktiikka oli kyllä hieman yllätys. Sekä se, että mitään taktiikan muutosta ei tapahtunut koko ottelun aikana. Lähdettiin lampaana susien luolaan. Voitto suorastaan annettiin Masternakille. Taistelu voitosta ainakin puuttui täysin. Entä sitten sparrivastustajat, joiden kanssa Juho sparrasi ennen ottelua? Otettiin isoja, aavistuksen hitaita raskaansarjan köriläitä sparraamaan, kun vastassa oli nopea, ulottuva, kovakuntoinen ja taitava Puolan poika. Tästä ottelusta jäi kyllä vaisu fiilis. Tämä ottelu nosti kyllä myös Aminin Euroopanmestaruuden arvoa, ei sinne Euroopan kirkkaimpaan kärkeen ihan joka jannu kiipeäkään.
0 x
Avatar
Gyokuro
Brawler
Viestit: 764
Liittynyt: 13.10.2004 22:10

31.12.2012 11:30

"Ylikunto" on ylirasitustila, joka on päässyt kehittymään laiminlyömällä lepo pidemmällä aikavälillä ja se voi koskettaa niin fyysistä- kuin psyykkistäkin elementtiä. Kovaa treenaamalla ei pääse ylikuntoon, jos vain lepoajat ovat riittävät. Eli kuvaavaa ilmiölle on alipalautuminen. Monet asiaa tutkineet sanovat, että ylirasitustilasta palautuminen kestää yhtä kauan kuin sen hankkiminenkin on kestänyt. Eli jos olet laiminlyönyt vuoden verran palautumisesi, niin vuoden verran menee ylirasitustilasta palautumiseen. Näin karkeasti. Eli asian kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä muuten saattaa joutua olemaan sivussa urheilusta pitkään.

Jokainen tavoitteelllisesti treenaava urheilija on usein hetkellisesti "ylikunnossa" kovien harjoitusten jälkeen. Ellei näin ole, niin fyysisen kapasiteetin kehittymiselle, joka siis tapahtuu riittävän levon aikana, ei luoda puitteita. Puhutaan ilmiöstä nimeltä superkompensaatio. Eli kuormituksen ja levon tulee olla tasapainossa. Jokainen ihminen on yksilö ja reagoi asioihin eri tavalla ja vasrinkin nuorten ja aloittelevien urheilijoiden kanssa tulee olla tarkkana, joilla ei ole vielä välttämättä omakohtaisia kokemuksia kuormituksen ja levon suhteuttamisesta.

"Ylikunto" on monen urheilijan ongelma. Esim. jenkit tutkivat asiaa Atlantan olympialaisten jälkeen ja tulivat siihen tulokseen, että 20 - 30 % ( muistaakseni ) heidän urheilijoistaan olisi saavuttanut paremmat tulokset, jos olisivat treenanneet vähemmän. Eli jotta tulosta saadaan, niin määrä ei korvaa laatua. Mitä kovempaa treenaat, sitä enemmän pitää antaa keholle aikaa treeneistä palautua. Tämä pitäisi olla jokaisen suomalaisen valmentajan tiedossa. Varsinkin kun monella urheilijalla on vielä päivätyöt hoidettavanaan, eikä aikaa palautumiselle ole samassa määrin kuin ammattiurheilijoilla.

Nyrkkisääntö:
Treenaa kovaa ja lepää riittävästi. Kovan ja palauttavan suhde tulee olla 1:1 ( jotkut voivat sitä tosin kokemukseen perustuen muuttaa, mutta tuolla kannattaa lähteä liikkeelle. ) Eli jos tänään on kova päivä, niin huomenna tulee olla palauttava; jos tämä viikko on kova viikko, niin ensi viikon tulee olla palauttava jne.
0 x
Never interrupt your enemy when he is making a mistake. - Napoleon Bonaparte -
Avatar
Leifhackman
Champion
Champion
Viestit: 6121
Liittynyt: 15.02.2006 10:19

31.12.2012 14:38

Ei ollut provo mun ylikuntokysymys. En ole näihin asioihin perehtynyt, sana on aina jossain vilahtanut ja sitä olen ihmetellyt. Terminä se minusta on tässä merkityksessään epäonnistunut, eikä sanana kuvaa itse asiaa. Tuo ylirasitustila olisi paljon parempi ja kuvaavampi sana. Ylikunto-sanan pitäisi kaiken järjen mukaan olla alikunnon vastakohta, mutta kaikesta päätellen se ei ole sitä. Ylikunto sanana olisi paikallaan sellaisesta ilmiöstä, että suorituskunto pomppaisi paria kertaluokkaa kovemmaksi kuin taikaiskusta, mutta sellaista ilmiötä ei taida olla olemassakaan.

Jossain Ilta-alkuisessa iltapäivälehden viikonloppunumerossa Haapoja kertoili EM-matsistaan ja oli itse sitä mieltä, ettei saanut kuin 60% irti itsestään. Aikaisempiin matseihin nähden musta se ei siltä kyllä näyttänyt, voihan se olla että Haapojan kunto on noussut kohisten edellisiin matseihin nähden. Ei tuollaista tulitusta ole ollut vastassa varmaan kertaakaan Haapojan uran aikana. Bakhtov aikanaan käsittääkseni antoi ihan koko rahan edestä, millainen lie matsi ollut luonteeltaan.

Vastarannan kiiskenä edellään jänkkään sitä(kin), että musta Masternakki ei näyttänyt miltään kovin ihmeelliseltä tuossa matsissa. Aika kaavamaista perussuorittamista, sen toki näki että kuntopuolella ei varmaan pelissä ollut kuin ne samat 60%. Jaloilla liikkuminen musta toimi aika hyvin ja näki että sitä on treenattu. Jotenkin mulle kuitenkin tuli sellainen olo, että Masternakki on enemmän kaavamaisella kovalla työllä treenattu ja jauhettu "tee näin, näin ja näin, ja jos toinen tekee näin, niin teet näin". Jokin luontaisen tekemisen vaikutelma ja luovuus musta jotenkin puuttui. Lyönnit olivat jotenkin jäykän ja kankean oloisia eivätkä rävähtäneet niinkuin odottaisi ja ajattelin, että jostain tällaisesta johtuisi sekin, miksi niissä ei ollut sitä viimeistä tinttiä millä Haapoja olisi kaatunut. Ihan kuin käsien nivelet olisivat rasvauksen tarpeessa tms. Tietenkin sekin on mahdollista, että Masternakki lähti vaan ottamaan varmaa voittoa helposta vastustajasta töpsyttelemällä eikä siinä mielessä syttynyt matsiin kunnolla missään vaiheessa.
0 x
- Minkä kirjoitin, sen kirjoitin -
peugeot807
Club Fighter
Viestit: 191
Liittynyt: 29.11.2009 20:56

02.01.2013 10:18

Haapoja jatkaa uraansa ja tähtää edelleen rahakkaisiin matseihin. Enää ei ole väliä, tuleeko takkiin. Raha ratkaisee. Väliin jokin helppo tilastokaunistus ja sitten maailmalle. Jos Haapoja osaa viisaasti toimia, hänelle jää palkkioista sijoitettavaakin, ja loppuelämä helpottuu.

Liiaksi on nähty ja nähdään köyhiä entisiä pugilisteja, jotka joutuvat turvautumaan yhteiskunnan apuun ja nöyryyttämään näin itseään.
0 x
tuntsa
Journeyman
Viestit: 400
Liittynyt: 18.10.2006 21:35

02.01.2013 10:48

Toi Juhon laihduttaminenenkin vaatii veronsa .Laihtuakseen energian saannin täytyy olla pienempi Kuin kulutus .Kovaa treenaavat ihmiset tietävät tämän henkilökohtaisesti itsekin miten se vaikuttaa suorituskykyyn.
0 x
Avatar
Leifhackman
Champion
Champion
Viestit: 6121
Liittynyt: 15.02.2006 10:19

02.01.2013 12:03

tuntsa kirjoitti:Toi Juhon laihduttaminenenkin vaatii veronsa .Laihtuakseen energian saannin täytyy olla pienempi Kuin kulutus .Kovaa treenaavat ihmiset tietävät tämän henkilökohtaisesti itsekin miten se vaikuttaa suorituskykyyn.
Eikä tartte reenata ees hiljaa, kun tietää mihin se vaikuttaa, kun enerkian saanti on isompi kuin kulutus. Eikös tuossa oo vielä jotain semmostakin, että mikä sisään otettu energia palaa milläkin systeemillä. Yhessä pitkänmatkan juoksentelijoitten ravinto-oppaassa väitettiin, että protskut, hiilarit ja rasvat pyörii vähän eri synsteemillä. Muistaakseni niin, että rasva ensin menee rasvaksi kudoksiin ennenkuin sitä energiaa juurikaan pystyy kuluttamaan. Hiilarit taas alkaa palaa vasta kohtalaisen kovassa ja pitkäkestoisessa rasituksessa ja roteiineista energia menee käyttöön ensimmäisenä. En nyt muista oliko justiin noin, mutta jotakin tuon tyylistä.

Ja kai sekin on mahdollista, että aikansa kullakin. Jos haluaa alempaan sarjaan, niin jossain välissä sitä painoa on vaan pudotettava ja sitten taas koitettava hommata voimaa ja kestävyyttä, mutta niin ettei tule ylimääräistä energiaa mikä menee jenkkakahvoihin.
0 x
- Minkä kirjoitin, sen kirjoitin -
Avatar
Anselmi84
Prospect
Prospect
Viestit: 1127
Liittynyt: 07.01.2012 16:07

02.01.2013 13:29

Kunnon myrkyt vaan avuks niin rasva tirisee kuin itsestään ja oikeella ruokavaliolla niin eipä se juurikaan verota reeneistä.. kyllä ruokailutottumukset on pahasti perseellään jos on ammattiurheilija ja näyttää mätisäkiltä tai sit ei reenata oikeeesti tarpeeks.
0 x
Porttikiellon syy: Rasistiset termit nyrkkeilyfoorumilla
tuntsa
Journeyman
Viestit: 400
Liittynyt: 18.10.2006 21:35

06.01.2013 07:52

Kyllä se myrkyillä rasva tirisee mut ne testit sitten.Entäs kun oma tuotanto on nolla niin silloin ei ole hyvä olla. :) Pukkaa runoa.
0 x
SMR
Club Fighter
Viestit: 181
Liittynyt: 27.12.2008 21:16

07.01.2013 23:31

Mitkä testit? Harvan titteliottelunkaan yhteydessä on dopingtestejä, jos osapuolet eivät erikseen niin ole sopineet. Dopingin käyttö on käytännössä vapaata ammattinyrkkeilyssä.

On ihan varmasti yksi kompastuskivi, kun suomalaiset nyrkkeilijät huippua tavoittelee. Kyllä ne on fyysisesti hurjassa tikissä nuo maailman kärkipään nyrkkimestarit lähes poikkeuksetta. Kestävyys, nopeus, iskuvoima... Toki en epäile etteikö suomalaisetkin jotain ole kokeilleet, mutta taitaa tietotaito tuolta osin olla puutteellista. Ainakin keuhkoveritulpat yms. nuorella urheilijalla kyllä viittaa droppeihin, EPO:lla ton saa helposti aikaan.
0 x
Avatar
Anselmi84
Prospect
Prospect
Viestit: 1127
Liittynyt: 07.01.2012 16:07

08.01.2013 22:54

tuntsa kirjoitti:Kyllä se myrkyillä rasva tirisee mut ne testit sitten.Entäs kun oma tuotanto on nolla niin silloin ei ole hyvä olla. :) Pukkaa runoa.
Mitä välii sil omalla tuotannolla on jos ulkopuolista testoa on 10x määrä? Kuivilla voi olla sitten kun lopettaa?
0 x
Porttikiellon syy: Rasistiset termit nyrkkeilyfoorumilla
Avatar
juhaNA
Prospect
Prospect
Viestit: 1044
Liittynyt: 19.10.2009 22:22

08.01.2013 23:12

Niin mutta se oma tuotanto ei välttämättä enää koskaan käynnisty ja saat olla loppuelämäsi korvaushoidossa.

Kovalla dropituksella pääsee toisinaan myös dialyysihoitoon eli munuaiset sanoopi poks, poks kuten parillakin kotimaisella kehonrakentajasuurudella on käynyt. Ym. pikkukivaa voipi ahkeralla douppaajalla olla tiedossa.

Ihmiskeho on monimutkainen järjestelmä eikä sen sotkeminen useinkaan ilman lieveilmiöitä käy. Kaikella tahtoo olla hintansa.
0 x
Avatar
Iskukone
Contender
Contender
Viestit: 3145
Liittynyt: 16.04.2008 17:55

09.01.2013 07:55

Haapojan treeniohjelmaan ei taida paljon puntin veivaus kuulua. Painonpudotuksen myötä on saattanut lihasmassaakin miehestä lähteä. Ei ole kyllä enää tarvetta pudottaa painoa alempiin sarjoihin, häviää loputkin voimat ja lihakset. Punttikuuri ohjelmistoon ja lihaskunto reilaan! Oikein tehtynä voimaharjoittelu tuo mukanaan voimaa, nopeutta ja räjähtävyyttä.
Vielä olisi iän puolesta aikaa tehdä muutoksia ohjelmaan ja löytää se sisäinen tiikerinsilmä. Jos koko ajan edetään samalla ohjelmalla ja taktiikalla, on lopputuloskin sama.
0 x
Vastaa Viestiin