Laihia Boxing Night 19.10.2013

Ammattinyrkkeilyyn keskittyvä keskustelufoorumi.

Valvoja: WEBMASTER

Avatar
Gyokuro
Brawler
Viestit: 764
Liittynyt: 13.10.2004 22:10

23.10.2013 10:04

sofokles kirjoitti:
sofokles kirjoitti:
MiikaF kirjoitti:Olisiko esim. Tuominen vs. Vass uusintaottelu mielenkiintoisempi kuin vaikkapa Latifi - Laine, koska olisi itsestään selvää että siinä tulee tyrmäys? Jos yleisö vaan odottaa tyrmäyksiä niin eikö etukäteen millään tavalla tasaisiksi ennakoidut ottelut kannattaisi jättää kokonaan järjestämättä?

Tai sitten niin, että jos kaikki ottelut ovat tasaisia ja menevät pisteille joka illassa, niin ketä sitten näihin iltoihin lopulta tulee yleisöksi vai tuleeko ketään?
Mihin Tony Halmeen ottelujen suosio perustui? Onhan näitä esimerkkejä. Monta vuotta sitten Asikainen pieksi Tampereella pienikokoisen (olikohan Brasiliasta) vastustajan parissa erässä. Kehään tulosta jo näki, että tuo hentoinen poikanen on vailla mahdollisuuksia. Tämä oli aika härskiä menoa. Lajin sisällä oleville kritiikki aina osuu, koska heille laji on elämäntapa, eikä siinä haluta nähdä mitään kyseenalaista. On jotenkin vähän huvittavaakin miten nyrkkeilyväki puolustelee lajia. Laji halutaan nähdä reiluna kamppailu urheiluna tai jotain sinne päin. Lajissa nyt vain sattuu olemaan kulttuuri, johon kuuluu heikkotasoisemman vastustaja muksiminen tajuttomaksi maksavan yleisön edessä (ja heidän sitä innolla katsellessa). Tämän asian peittely saa välillä jopa tekopyhiä piirteitä.
En ole ikinä tehnyt kansainvälistä tai ylipäätään ammattinyrkkeilyn match-makingiä, joten olen varmasti täysin väärä henkilö tähän puuttumaan. Mutta kirjoitanpa nyt jonkun sanasen aiheesta kuitenkin .....

Ymmärrän sen, että joidenkin mielestä jonkun trukkikuskin hakkaaminen on ihan perseestä. Itse kuulun tähän ryhmään ja toivonkin, että tällaisesta päästäisiin mahdollisimman nopeasti Suomessa eroon, vaikka sitä maailmalla harrastettaisiinkin. Mikään ei ole niin säälittävää katseltavaa, kuin osaava nyrkkeilijä hakkaa pienillä kintailla kaveria, joka on käynyt kaksi kertaa kuntonyrkkeilyteeneissä. Toivonkin, että kuubalaisten Gamboan, Rigondeuxin ja kumppaneiden esimerkin mukaisesti ylenpalttiset turhat pieksemiset jätetään väliin ja otellaan jo heti alkuun oikeita nyrkkeilijöitä vastaan. Nythän Lomachenko on ilmoittautunut seuraamaan kuubalaisten jalanjälkiä, joten toivottavasti tämä on omiaan muuttamaan ammattinyrkkeilyn kulttuuria parempaan suuntaan.

Tiedostan silti myös sen, että vastustajaa valittaessa, on pystyttävä luottamaan valittavan vastustajan managerin sanaan. Näinhän ei usein täysin epätasaisten otteluparien suhteen aina ole ollut, vaan vastustaja on osoittautunut huomattavasti huonommaksi, kuin mitä manageri on antanut ymmärtää. Näinhän taisi olla mm. Asikaisen ja brasilialaisen kohtaamisessa? Tässä lieneekin tämän aiheen kehityksen paikka? Millä voidaan varmistaa, että ennestään tuntematon vastustaja on sopiva omalle ottelijalle? Ottelurekordi kertoo toki jotain, ja jotain 0-15 ( 14 TKO ) jätkiä ei saisi edes Suomeen tuoda. Otteleminen tällaista heppua vastaan ei vie ketään eteenpäin. Mutta Asikaisen tapauksessahan ottelijan tiedot olivat monelta osin muistaakseni väärät, aina painosta lähtien. En osaa sanoa, mutta luulisi, että näistä kaikista Suomeen tuotavista nyrkkeilijöistä olisi vaadittaessa saatavilla videomateriaalia ja jos kaveri siinä osoittautuu huonommaksi nyrkkeilijäksi kuin promoottorin vaimo/tyttöystävä, niin luulisi valinnan kohdistuvan johonkin muuhun.

Lopuksi kyseessä on tietenkin vielä raha. Joku latvialainen hevostallin renki lähtee tänne varmasti halvemmalla, kuin joku oikea saksalainen nyrkkeilijä. Mutta onko tämä pitkällä tähtäimellä hyvää businesta? Haluavatko katsojat nähdä kerrasta toiseen, kun suomi-poika pieksee puolustuskyvyttömän hevosmiehen, vai haluaako se nähdä kahden nyrkkeilijän välisiä tiukkoja otteluita, joissa annetaan ja otetaan puolin ja toisin? Itse ainakin haluaisin nähdä jälkimmäisiä.

Ja lopuksi vielä muutama sana (ammatti)nyrkkeilyn syövästä, eli tuomaritoiminnasta. Arvostelutuomareiksi pitäisi valita vain ja ainoastaan oman selkärangan omaavia heppuja, jotka uskaltavat tehdä päätökset todellisten kehätapahtumine perusteella. Ja tälle pitäsi olla promoottorin siunaus. En toki väitä, etteikö nyt niin olisi. Jos tuomio on tästä huolimatta joskus väärä tai kiistanalainen, niin so what? Virheitä voi tapahtua kenelle tahansa, mutta kertaluontoisilla virheillä ei ole merkitystä suuressa mittakaavassa, jos tuomiot pääsääntöisesti menevät kuitenkin oikein. Ja sillä ei pitäisi olla Suomen ammattinyrkkeilyn kanssa mitään tekemistä, jos maailmalla kotikehän mies pannaan aina voittamaan. Nyrkkeilijän kannaltahan tärkeintä on tehdä kehässä oma duuni niin hyvin kuin pystyy ja se riittää sitten siihen mihin riittää. Vieraskehän mies pitää palkita voitolla, siinä missä kotikehänkin, jos voiton kerran ansaitsee. Mutta jotta tämä on edes teoriassa mahdollinen skenaario, niin vieraskehän miehen pitää osata nyrkkeillä, eikä ohjastaa hevosia.
0 x
Never interrupt your enemy when he is making a mistake. - Napoleon Bonaparte -
Vastaa Viestiin