Felix Savon

Ammattinyrkkeilyyn keskittyvä keskustelufoorumi.

Valvoja: WEBMASTER

Vastaa Viestiin
Marcello Salas
Journeyman
Viestit: 489
Liittynyt: 06.08.2019 14:59

30.08.2019 10:19

Miten olisi pärjännyt ammattilaisena raskaassa sarjassa? Kuubalaiseen tapaan ei siirtynyt ammattilaiseksi, eipä tainnut olla mahiksiakaan, muuta kuin "loikkaamalla". Savon on kotimaassaan legendan asemassa, joten ei ollut varmaan tarvetta lähteä rahan perään.
Noilla mitoilla, taidoilla ja iskuvoimalla olisi ollut varmasti kova tekijä, kaikki ainekset raskaan sarjan valtiaaks tai kärkikahinoihin olisi ollut, kun okuubalaisen taitonyrkkeilyn kasvatti olisi treenautettu 12 erän kuntoon ja iskuvoimaa sekä "nyrkkeilypakettia" hiottu entisestään ja totutettu ammattikehiin.
Kohtasi amatöörikehissä monta nyrkkeilijää, jotka nousivat ammattilaisena raskaan sarjan huipulle tai tuntumaan. Muistelen, että Barcelonan olympialaisten aikaan huipputikissä ollut Einari Pyhäkenttä olisi halunnut ottaa näytösmatsin Savonin kanssa, mutta matsia ei tullut. Taisi olla Pyhäkentällä ehkäpä julkisuushakuisuus mielessä, Savon ei tarttunut täkyyn, eikä kuubalainen/Fidel Castron propagandakoneisto. Olisi tullut imagotappio, jos Pyhäkenttä/Holyfied olisi jysäyttänyt Savonin kanveesiin. Todennäköisesti näin olisi käynytkin, silloisessa huipputikissä oleva Holyfield olisi ottanut todennäköisesti tyrmäysvoiton, jos tämmöinen näytösottelu olisi käyty.

Amatööreissä Savonin nyrkkiin juoksi mm. David Tua, josta tuli kova tekijä raskaaseen sarjaan. Leuka oli kovaa tekoa ja oli melkonen juntta raskaaseen sarjaan (178 cm),, niin kuin Iron Mike Tyson, Rocky Marciano. David Tua yritti uutta tulemista nelikymppisenä, ei enää lähtenyt niinkuin nuorempana. Lista jäi hienoihin lukemiin, 52-5-2 ja kertaakaan ei lyöty keskeytyksellä ulos. Kun Savon riehui amatööreissä, niin olihan ammattilaisena raskaan sarjan huipulla eräs Lennox Lewis, joka oli samankokoinen mörssäri Kuin Savon.
https://boxrec.com/en/proboxer/4343

Odlanier Solis "loikkasi" 2007, mutta raskaan sarjan ammattilaisurasta ei jäänyt kerrottavaa, kuin iso pettymys verrattuna äijän kykyihin. Samaan syssyyn loikkasi alempien sarjojen kuubalaiset Yan Barthelemy, Yuriolkis Gamboa. Samana vuonna loikkelehti myös Guillermo Rigondeaux ja Erislandy Lara.

Teofilo Stevenson on toinen kuubalainen legenda/raskaansarjan nyrkkisankari ja olisi ammattilaisena raskaassa sarjassa aineksia raskaansarjan pitkäaikaiseksi hallitsijaksi, kuten Klitskon veljesten dominointikausi. Näytösottelu/superottelu Alia vastaan ei toteutunut, ehkä oli hyvä näin, ettei Ali olisi kannettu paareilla kehästä, vaikka oli suurin, kaunein ja nopein, niin Stevensonin nyrkeissä oli lamaanuttavaa voimaa. "Superottelu" jäi toteutumatta, joten on jossittelua, kumpi olisi vienyt, suurin, kaunein ja nopein vai kuubalainen raskaansarjan mörssäri. Ali oli "omien sanojensa" mukaan varjoaankin nopeampi niinkuin Lucky Luke. Teofilo ei ollut perso rahan perään, vaan hänellä oli "vallankumoukselliset ja sosialistiset" ihanteet.


https://www.aiba.org/aiba-legend-felix-savon/
https://boxrec.com/media/index.php/F%C3 ... Sav%C3%B3n

Ensimmäisenä kolme kultamitalia peräkkäisissä olympialaisissa saavuttanut Laszlo Papp oli kova tekijä Middlessä. Amatööriuran jälkeen pääsi ensimmäisenä itäblokin nyrkkeilijänä ammattikehiin ja saavutti euroopan mestaruuden vuonna 1962. Unkarin viranomaiset kuitenkin asettivat Pappin matkustuskieltoon, joka vei häneltä mahdollisuuden maailmanmestaruuteen, ei päässyt kokeilemaan MM-matsissa. Laszlo Papilla oli kyky löytää vastustajan leuan kärki iskuillaan.

Viimeksi muokannut Marcello Salas, 01.09.2019 13:28. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
0 x
sofokles
Brawler
Viestit: 854
Liittynyt: 28.06.2008 22:59

31.08.2019 20:40

Niin, kuubalaiset nyrkkeilijät loivat mielenkiintoista, poliittistakin asetelmaa nyrkkeilyyn, varsinkin amerikassa, jossa kuubalaisia varmasti myös vihattiin kylmän sodan jälkimainingeissa. Ehkä tuo Holyfieldin ja Savonin näytösottelun huutelu on pelkkää legendaa, mutta sinällään ihan mielenkiintoista. Stallone ainakin veti kympillä kylmän sodan asetelmia Rocky elokuviin ja onpa tuota asennetta nähty ehkä täälläkin, puolin ja toisin. Näin jälkeenpäin on helppo todeta, että eksytettyjä oli molemmilla puolilla. Tästä kertoo hyvin sekin, että jos asian tiimoilta jotain ilmaisee, niin edelleen taitaa ne vanhat poterot löytyä molemmilta puolilta ja argumentit regressoituvat kylmän sodan tasolle.
Jos tuollaista näytösottelua on aikoinaan huudeltu, on takana varmasti ollut Holyfieldin taustajoukot ja sillä on tavoiteltu imagoa amerikkalaisesta Holyfieldista lyömässä "pahaa" kuubalaista.
Tuollaista asetelmaa voi olla vaikea saada aikaan nykyajan nyrkkeilyssä. Kukaan ei halua ajatella, että Klitschkot on kotoisin entisestä vihamielisestä valtiosta ja kylmän sodan katoamisen myötä koko asetelma hävisi kuin tuhka tuuleen. Jos joku vielä yrittäisi vanhaa asetelmaa käyttäen otteluja markkinoida olisi tuloksena naurettavaa hölynpölyä.
0 x
Marcello Salas
Journeyman
Viestit: 489
Liittynyt: 06.08.2019 14:59

01.09.2019 11:25

Silloisen maailmanaikaa medioissa uutisoitiin tästä Holyfieldin haastosta kuubalaisille. Varmaan oli julkisuustemppu, jolla Holyfieldin julkisuuskuvaa kiilloteltiin. Holyfield/Pyhäkenttä harras uskovainen vs bad kuubalainen Savon.
Rockyssa, varsinkin rocky nelosessa oli tätä "kylmän sodan mentaliteettia", lienee osa elokuvan rahoitustakin on tullut silloiselta "hallitukselta", kylmän sodan propagandaa. Sosialistinen neukkula vs Usa.
Kuubalaiset nyrkkeilijät eivät olleet suosiossa varmastikaan takavuosina kylmän sodan jälkimaininkeissa jenkkilässä, sekin on jo lieventynyt minimiin nykyään. Barcelonan olympialaisissa keskisarjassa 1992 Chris Byrd hävisi loppuottelussa nuorelle kuubalaiselle,, kun kuubalainen rokotti tarkoilla pitkillä suorillaan. Byrd oli kehässä kädet alhaalla,tyyliin kuului, että suu kävi välillä, mutisi tyyliin," tule tänne ja lyö".
Yritti saada puolelta toiselle liikkuvan kuubalaisen hyökkäämään, että pääsisi rokottamaan vastaiskuilla, Byrd hallitsi keskikehää ja jahtasi kuubalaista, joka löi vastaiskuja, välillä kopautteli pitkien käsien turvin Byrdiä "turvalliselta etäidyydeltä" Molemmat ottelijat oli taitavia vasenkätisiiä, liikkuvia. Byrdin tyyli oli luettu etukäteen ja kuubalainen vastustaja rokotti kaukaa tarkoilla suorillaan ja välillä pisti monipuolisia,kombinaatioita. Ulottuvuusetu oli myös kuubalaisen puolella.
Viimeiseeen erään lähdettäessä matsi oli pisteiden valossa tasaväkinen,, molemmat olivat löytäneet vastustajan suojauksesta aukkoja, ja ottelu oli todella tarkkaa ja liikkuvaa kehätyöskentelyä. kaksi taitavaa vasuria vastakkain. Byrd yritti korjata nyrkkeilypakettiaan tarkemmaksi, viimeiseen erään lähdettäessä mutta kuubalainen löysi reijät suojauksesta suorillaan ja Byrdin iskut meni ohi. Johsonia vastaan semifinaalissa pystyi olemaan ylimielinen kehässä, nojailemaan kehäköysiin ja väistelemään pienessä tilassa, ja ottaen suojaukseen lyöntejä, vastustajaan nähden oli selkeä taito-ja nopeusetu Byrdillä.
Loppuottelussa tähän ei ollut varaa. Hernandez oli vaan yhden pykälän taitavampi loppuottelussa ja viimeisessä erässä kulminoitui, oikestaan viimeiseen minuuttiin, Byrd pysyi siihen asti kolmannessa erässä kyydissä, kolmannen erän viimeisellä minuutilla Hernandez kasvatti johtoaan tarkoilla suorilla omalta etäisyydeltä kaukaa, eikä Byrd löytänyt keinoa väistää niitä ja omat lyönnit meni ohitte. Kuubalainen vastustaja oli Ariel Hernanzez, joka voitti myös Atlantan olympialaisiassa kultamitalin. Loppuottelun jälkeen jenkkiläisiä varmasti vitutti kympillä, kun ennen Barcelonan olympialaisia Byrdin pappa julisti, että poikansa tuo kultamitalin.

Byrd oli taitava ja nopeakätinen kehässä sitä ei käy kiistämänen ja teki ammattikehissä raskaassa sarjassa hienon uran. Yritti vielä ikämiehenä uutta tulemista light heavyssa, mutta turpaan tuli ja pysähtyi Shaun Georgen nyrkkeihin.
https://boxrec.com/en/proboxer/4923

Stallonen ura on täyttynyt, ramboista, rockyista, toimintapläjäytyksistä kuten the expendables, clifthanger jne. ja mukaan on "muutama" floppikin. Ei olisi kannattanut pyytää Dolph Lungrenia lyömään täysiä, Syltty oli sitten neljä päivää sairaalassa.
Rocky ykkösestä käynnistyi menestystarina, "paperilla" oli floppi, mutta yleisö ja hollywood tykästyi. Jos tämmöistä rocky nelosen asetelmia/ yleensäkään poliittisista propagandaa nyrkkeilyyn liittyvässä elokuvassa ruvettaisiin tekemään uudestaan, niin katsova ja maksava yleisö sekä kriitikot nauraisi flopiksi.
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/05/2 ... elijastaan
0 x
Marcello Salas
Journeyman
Viestit: 489
Liittynyt: 06.08.2019 14:59

27.09.2019 09:26

Nappasin ammattinyrkkeily.netistä tämän artikkelin.
http://ammattinyrkkeily.net/nyrkkeily.p ... OHN%20TATE

Pysähtyi Montrealin olympialaisessa 1976 ensimmäisessä erässä Teofilo Stevenson nyrkkiin, kovaa tuli oikea semifinaalissa. Kaulaan kuitenkin tuli roikkumaan pronssimitali


Maailmamestaruuskausi jäi lyheksi 5 kuukautta, pysähtyi Mike "Hercules" Weawerin vasempaan koukkuun erässä 15, täydellinen valojen sammuminen. Oli selkeä johto viimeiseen erään lähdettäessä, mutta Weawerin vasen koukku pääti matsin, ikäänkuin Tatelta olisi johto vetäisty seinästä. Sitten tuli takkiin Trevor Berbickiltä tyrmäyshäviö ja ilmeisesti näiden kahden peräkkäisen "kitkerien" tyrmäyshviöiden jälkeen ura lähti laskusuuntaan. Weaweilla ja Bercbickillä oli molemmilla pitkä ja kova ura . Aikanaan Holmesin ja Berbickin kohtaamsiessa ei sähköä puuttunut, 15 erää kovaa taistelua kääntyi Holmesille UD-voitoksi.
https://boxrec.com/en/proboxer/430
https://boxrec.com/en/proboxer/405
https://boxrec.com/en/proboxer/247
0 x
Vastaa Viestiin