Suomen urheilun tulevaisuudesta

Foorumi missä keskustellaan kukista yms. nyrkkeilyyn liittymättömistä asioista
Vitali
New Kid on the Block
Viestit: 30
Liittynyt: 24.10.2011 23:08

21.04.2012 05:48

Tämä kirjoitus oli tarkoitus pistää nyrkeilyfoorumille mutta tulikin muuta asiaa myös niin laitan tänne.

Puhutaanpas hiukan huomisesta, mennään ikäänkuin alkulähteille miten tuon asian pitäisi olla. Vaikka vähän mutkien kautta ja välillä sivuten muitakin lajeja, ihan vertailun vuoksi. Suomalaisessa amatöörinyrkkeilyssä on liian vähän harrastajia. Harrastajia ei käynnössä saada kun junioreista. Junioreita saadan lähinnä koulun kautta. Eli näille koululaisille pitäisi järjestää mahdollisuus kokeilla nyrkkeilyä urheilutunneilla. Ja urheilun opettajien pitäisi saada edes jonkunlainen koulutus nyrkkeilyn opastamiseen. Sitä kautta nyrkkeilystä kiinnostuneilla olisi ainakin mahdollisuus kokeilla lajia. Tottakai jonnekin 12-14 ikävuoteen asti pitää kokeilla "joka" lajia mutta se on jo sellainen ikä milloin se oma laji tai ainakin lähelle sitä löytyy. Silloin ne urheilutunnit (esim. nyrkkeilystä kiinnostuneiden) voisi korvata vaikka illalla asiantuntevan valmennuksen kera. Ja valtio maksaisi nyrkkeilytalleille korvauksen opetuksesta.

Jos nyt katsotaan Suomen urheilun kokonaiskuvaa vaikka viimeiseltä kymmeneltä vuodelta niin onhan tässä menty aivan rähmälleen jo monessa lajissa. Yleisurheilu jo aikaisemminkin. Hiihtolajit viimeisinä vuosina. Missä on syy? Syy ei ole pelkästään siinä, että kilpailu on koventunut. Sitäkin se on kieltämättä tehnyt. Oikea syy on siinä kun ei ole rahaa. Suomalainen hiihtäjä pärjää 18-23 ikävuosissa hyvin MM-kisoissakin. Mutta valitettavan usein se loppuu siihen. Kun suomalainen pärjää nuorissa hän saa jotain tukea hiihtoliitolta, edustusasun ja pienen rahallisen urheilijakorvauksen. Joutuu itse kuitenkin maksamaan matkat ja leiritykset, etsimään sponsoreita. Usein ura loppuukin siihen, että vaikka lahjoja ja haluja olisi. Entäs norjalainen? Norjalainen hiihtäjä jos voittaa Norjan mestaruuden vaikka 18-v sarjassa ja menestyy nuorten MM-kisoisssa alle tulee uusi leasing-auto, leiritykset ja kaikki maksetaan niin kauan kun menestyy, joku huonompikin vuosi saa tulla väliin.
Tuo on nykypäivää. Toki Suomesta löytyy vielä silloin tällöin joku yksinäinen puurtajakin väliin (esim. Tero Pitkämäki, Minna Kauppi, Kaisa Mäkäräinen) ns. entisen amatööriurheilun puolelta, jotka ovat jaksaneet uurastaa ja saavat hyvän korvauksenkin urheilullisen nautinnon päälle. Mutta ei heitä enää montaa ole Suomessa. Ei tästä kauan ole, kun eräs menestynyt mäkihyppääjä kertoi treeneistään, kun pikkupoikana alkoi menestystä tulla niin isä ja äiti tulivat tamppaamaan mäkeä harjoituksiin. Voitti sitten olympiakultaakin, mutta tänä päivänähän ollaan kohta taas muuten samassa tilanteessa mäkihyppääjienkin osalta, paitsi että ei ne vanhemmat tule mäkeä tamppaamaan. Nyt tamppaa mäkeä 40-70 vuotiaat veteraanit jotka hyppäävät omaksi iloikseen ja käyvät kisoissa.
Nuo junnuikäiset kaverit joitten pitäisi olla hiihtämässä tai mäkeä hyppäämässä ovat jääkiekkoharjoituksissa tai -peleissä. Nyrkkeilystä ne eivät ole koskaan oikeen kuulleetkaan mitään.

Suomalainen huippu-urheilu on aivan liian keskittynyt jääkiekkoon. Jo mediankin puolesta. Teemu Seänteen jatkamisesta tai lopettamisesta jaksetaan jauhaa. Jääkiekko on vienyt monta lahjakasta urheilijaa, varmasti myös nyrkkeilyn omaavia lahjakkuuksia. Kyse on kuitenkin lajista jota noin kuudessa maassa harrastetaan vakavasti. MM-kisat pelataan B-maajoukkeilla.

Sitten on tuo testoista jauhaminen nyrkkeilyssä miten sitä ei ole suomalaisilla ja muilla muka on. Jossain Brooklynissä on noin puolet siitä asukasmäärästä kuin Suomessa. Ja samaa juttua on sepitetty muutenkin, miksi me suomalaiset olemme muka huonompia nyrkkeilyssä. Se vaan on, että meillä suomalaisilla ei ole sellaista historiaa kuin esim. painissa tai keihäänheitossa. Ei ole niin paljon esikuvia. Me nyt vaan olemme nykyään sellaista pullamössösukupolvea, puolen kilometrin koulumatka ajetaan taksilla yms. Joku ukrainalaine tai serbi näkee nyrkkeilyssä mahdollisuuden hyvään toimentuloon.
Joku vielä väittikin, että suomalaiset ovat olleet huonoja sotilaita, sekään ei pidä paikkaansa jos katsoo montako vihollista oli yhtä suomalaista vastassa.

Mutta kaikenkaikkiaan, Suomella ei ole enää varaa edes yrittää kaikkiin mahdollisiin kisoihin. Parempi olisi yrittää ylläpitää niitä lajeja, joista menestystä on tulut/voi tulla. Esim. potkupallojoukkueen kohdalla ei kannattasi hakata rahoja ikuisiiin MM-kisatoiviesiin. Laajennetuihin EM-kisoihin kyllä päästään karsiutumaan heti alussa. Ei sillä, etteikö jalkapallo olisi kuninkuuspeli. Meidän vaan tulisi ihan oikeasti miettiä mihin panostetaan. Potkupallon puolella voisi lopettaa koko päävalmentajan tehtävän ja samoin muut vakanssit mitä siellä on. Nekin säästyneet varat voisi sijoittaa vaikkapa juniorinyrkkeilijöiden ja -keihäänheittäjien valmennukseen. Jos joku on halukas valmentamaan Suomen potkupallojoukkuetta ilmaiseksi niin OK.
0 x
Heretic
Club Fighter
Viestit: 133
Liittynyt: 06.12.2011 02:18

21.04.2012 14:22

Kirjoittelit mielestäni hyviä pointteja asiasta.

Mun mielestä suurimpia ongelmia urheilulle aiheuttaa se että sitä ei enää arvosteta samalla tavalla kuin aikaisemmin. Urheilun harrastaminen on vähentynyt ja nuorison peruskunto muuttunut paskemmaksi. Tottakai joukossa on myös nuoria jotka urheilevat ja ovat hyvässä kunnossa. Suurin ongelma onkin se että sen joukon joka ei harrasta aktiivisesti urheilua kunto alkaa olemaan niin surkeaa nykypäivänä että niille ei oikeastaan ole mitään mahdollisuuksia enää noustakkaan huipulle missään lajissa. Puhun nyt siis noista about 14-18 vuotiasta jannuista.

Suurimpia häviäjiä tässä ovat semmoiset lajit joiden harrastus aloitetaan yleensä vasta vähän vanhempina. Mielestäni useimmat kamppailulajit kuuluvat tähän ryhmään. Nyrkkeily mukaan luettuna. Suurin osa jo pidempään urheilua harrastaneista nuorista on kasvanut kiinni johonkin lajiin, esim jääkiekkoon. Veikkaan että kovinmoni lätkänpelailija ei haaveile vaihdosta nyrkkeilyn pariin. Ei ainakaan niistä jotka lätkän puolella pärjäävät. Korkeintaan porukka haaveilee siitä poliisin paikasta jenkkilän joukkueessa ja niistä tappeiluista joiden hanska politiikka on avain päinvastainen kuin nyrkkeilyssä :twisted:

Oho tulikin aika monta riviä tekstiä ennen ekaa hymiötä :lol:
Mikäs mua tänään oikeen vaivaa :wink:

Oman osansa nyrkkeilyn nuorisokatoon aiheuttaa tietenkin se että kovat jannuthan tappelee mma:an puolella. Se on tällä hetkellä vaa nii paljon kovempi juttu kun joku ihmeen nyrkkeily missä ei saa ees hakata maissa olijoita :twisted:

Mun mielestä tärkeintä olis saada suurempi osa sitä nuorisoo pois himasta niitten ***** pleikkareitten edestä ja harrastaan jotain järkevää ja kuntoo ylläpitävää. Vaikka nyrkkeilyä :D

Tärkeimässä osassa tässä on mun mielestä vanhemmat. Niitten pitäis potkia ne muksunsa jonkinlaisen urheilun pariin jo pienestä pitäen. Näin saatais uutta verta kaikkiin lajeihin. Ja vähemmän vittumaisia mukuloita :twisted:
0 x
O.pA021
New Kid on the Block
Viestit: 4
Liittynyt: 08.11.2011 09:06

23.05.2012 12:19

Ei se mitään, että tuli kirjoitettu vähän enemmän. Oli mielenkiintoista luke ja olen aika samaa mieltä kanssasi. Nykynuoriso ei liiku samalla tavalla kuin ennen, mutta sekin voi johtua ihan kasvatuksesta ja yksikin syy voi olla, että nykyään on näitä jengejä, missä nuoret sitten vain hilluu ja vetää Eroshopperin energiajuomaa. Noita näkee jokapäivä. Monet nuoret viettää aikansa tietokoneen tai sitten pleikkarin äärellä. Tätä voi pohdiskella monelta kannalta, mutta surrullistahan se on :?
0 x
Avatar
Leifhackman
Champion
Champion
Viestit: 6377
Liittynyt: 15.02.2006 10:19

11.09.2012 12:49

Musta näissä kahdessa ekassa kirjoituksessa on tavallaan "vikaa" tai katsantokulmaongelmaa siihen nähden, miten ihan tavikset ihmiset asioista ajattelevat. Siis ne, joiden lapsia eri lajien pariin haluttaisiin. Minulle tulee näitä lukiessa sellainen käsitys, että kirjoittajien mielestä ihmiset ja yhteiskunta ovat olemassa urheilua varten ja ihmiset elävät urheilun ehdoilla. Tavalliset ihmiset taas ajattelevat juuri päinvastoin: Se urheilulaji tai liikuntamuoto on olemassa sitä varten, että siitä voi saada omaan elämäänsä ja yhteiskuntaan jotain mukavaa muun oheen.
0 x
- Minkä kirjoitin, sen kirjoitin -
Vastaa Viestiin