Muutama mielipide tähän.sofokles kirjoitti: ↑22.07.2020 11:01Tuohon edelliseen sen verran, että suomessa tilanne on ihan hyvä. Kaikilla suomalaisilla on mahdollisuus ostaa tavaroita ja palveluja.
Kuitenkin sellainen muutos entiseen on mielestäni tapahtunut, että nykyään ilman mitään palkkiota tehty työ, ei lopulta hyödytä taloudellisesti ketään. Tai voisi se hetkellisesti hyödyttää yrittäjiä ilmaisena työvoimana, mutta jos yrityksen tuotteita tai palveluja ostavat vähenevät niin ei sitten yrittäjälläkään ole hyvä tilanne.
Jonkinlainen kuluttamisen ja palkan/avustusten maksun (pakollinen) tasapaino on olemassa. Kulutusyhteiskunta, jonka alaisilla ei ole rahaa, ei pyöri vaan kaatuu. Rahan on liikuttava, että järjestelmä toimii. Rahan omistaminen ei ole yksistään rikkautta vaan rahaa on laitettava koneistoon, kulutettava.
Orjilla tuskin kukaan tällaisessa yhteiskunta järjestelmässä tekisi mitään. Orjat voisivat olla oikeasti vain menoerä enemmän kuin tuloa tuottava joukkio. Koneet ovat tehneet monia ihmisten töitä tarpeettomiksi ja koneet ovatkin lopulta edullisempia ylläpitää kuin ihmiset. Feodaali järjestelmässä itse "orjan" omistaminen saattoi olla lääninherralle omaisuutta, vaurautta, status.
Uudet sukupolvet tulevat työmarkkinoille ja heille perinteiset esimies/alainen asetelmat ovat toisenlaisia. He etsivät enemmänkin tiimiä, jossa he tekevät yhdessä yrittäjän kanssa samaa työtä. Herra ei ole enää perinteillä tapaa herra, eikä työläinen ole enää samalla tapaa työläinen, kuin ennen. Itse luulen, että kuluttaminen siirtyy lopulta pois talousjärjestelmän keskiöstä, ilmastonmuutoksen vuoksi.
On paljon arvokasta työtä, jota ei mitata rahalla ja jossa raha ei näyttele mitään roolia. Esim. kotityö, talkootyöt yms. Suomen historiassa rahavaihdannan kautta tapahtuva työ on kuitenkin häviävän pieni ja pitkälti omavarais- ja vaihdantatalous (esim. torpparisopimus-järjestelmä) on ajallisesti huomattavasti pidempi. Itseä mahdollisimman suuri omavaraisuus kiinnostaa kovasti (ehkäpä sitten eläkkeellä johonkin tuollaiseen harrastukseen ryhdynkin).
Orjista vielä. Hiukan savolaisittain voisi sanoa, että sitä on monenlaista sitä orjuuttaki.
Muistan lukeneeni että, esim. antiikin Roomassa osa orjista (paremmissa hommissa olevat) oli melko hyvässä asemassa (ao. aikaan nähden). Oli asunto, hyvä ravinto, työajat ja vapaa-ajat yms.
Ja melkoista orjuutta on vieläkin. Esim. Saudi-Arabiassa työläiset (muista maista olevat) ovat käytännössä orjien asemassa, eikä jossain halpatuotanto-maissa tehdastyöläiset asemaltaan juuri orjista eroa. Huvittava flashback tähän liittyen, jokin aika sitten radiossa oli aiheena Pohjois-Korea. Tutkija kertoi ohjelmassa kuinka pitää Pohjois-Koreasta Kiinassa töissä käyvien asemaa orjaa vastaavana. Perusteena se, että ao. Kiinassa töissä käyvät (sieltä saa parempaa palkkaa) joutuvat maksamaan jopa 70% tuloistaan P-Korean valtiolle veroina.....huvittavaa tässä on se, että Suomessa vastaava luku (verot+eläke-yms. julkisoikeudelliset pakkovelvoitteet) on 65% ...ollaan tällä perusteella lähellä orjuutta.