Politiikka

Foorumi missä keskustellaan kukista yms. nyrkkeilyyn liittymättömistä asioista
Avatar
Leifhackman
Champion
Champion
Viestit: 6221
Liittynyt: 15.02.2006 10:19

13.06.2020 12:55

Ompas taas erikoinen tilanne tulossa.

Asumisoikeuskämppien piti olla aso-maksun maksamisen ja sillä asumisoikeudne lunastamisen jälkeen elinikäisiä, kunhan hoitelee hoitovastikkeet, vaan nytpäs saattaakin käydä toisin. ASO-asunnossa asunto-oikeus lunastetaan maksamalla 15% rakennuskustannuksia vastaava ASO-maksu, ja loppu on rahoitettu ARAVA- tai jollain muulla korkotukilainalla. Mutta jos oikein ymmärsin, nyt osa ASO-firmoista itkee, että talot pyörivät tappiolla varsinkin jos niitä on vajaalla käyttöasteella (=osa asunnoista tyhjillään). Asumisoikeusasukkaiden yhdistyksen SASO Ry:n mukaan tosiasiassa asukkaat ovat maksaneet 99% riskipääomasta ja asuntojen omistajat (ASO-yhtiöt) 1%.

Nyt sitten Marinin hallitus on puuhastelemassa lakia, jolla nämä tappiolliset ASO-talot voitaisiin muuttaa vuokra-asunnnoiksi. Eli: jos olet lunastanut aikanaan itsellesi pysyvän asumisoikeuden asuntoosi, nyt sinusta tulisikin vuokralainen ja vuokrasopimukset ovat irtisanottavissa. Eli nämä ASO-firmat palauttaisivat sinulle maksamasi aso-maksun, ja heistä tulisikin näiden talojen omistajia. Vaikuttaa melkoiselta kuppaukselta.

Jossain vaiheessa sai lukea sellaisia juttuja, että jossain näissä ASO-yhteiöissä asukkaat eivät saaneet päättää tai kilpailuttaa kiinteistönhuoltoa, vaan ASO-yhtiöt tekivät kiinteistönhuoltosopimukset omien huoltoyhtiöidensä kanssa karmeaan ylihintaan. Eli kuppasivat tällä tavalla asukkaiden rahoja itselleen. En ole varma, tuliko silloin joku muutos niin, että ASO-talon asukkaiden oli mahdollista muodostaa ikäänkuin asukkaiden keskuudesta "taloyhtiön hallitus", jotka saivat päättää talon asioista ja sopimuksista.

Tilanne on minusta vähän jännä:
JOS se pitää paikkansa, että näitä taloja on tappiolla niin silloin on mielenkiintoinen kysymys se, mitä taloille, asunto-oikeuksille tai asunnoille tapahtuu, jos ASO-firma menee konkkaan? Velkojat toki käyvät rakennuksen kimppuun, mutta mitä tapahtuu ihmisten asumisoikeuksille? Jos rakennuksen omistaja vaihtuu konkurssin takia, kai ainut vaihtoehto silloinkin olisi, että asukkaat jäävät asumaan vuokralle? MIkä heidän asuisoikeutensa ja asumisoikeusmaksunsa tilanne silloin on, on aika erikoinen kysymys? Nythän jos ASO-asunnosta muuttaa pois, ASO-maksunsa saa takaisin indeksillä korjattuna (jos ei ole tilanne muuttunut).

Yksi vaihtoehto olisi, että taloista muodostettaisiin asunto-osakeyhtiöitä. Mutta sitten pitäisi hinnoitella asunnot ja löytää asunnoille ostaja, joka on valmis asukkaan tapauksessa maksamaan ASO-hinnan ja myyntihinnan erotus, ja ulkopuolisen ostajan ollessa kyseessä koko asunnon hinta (ASO-maksu asukkaalle ja loppuhinta yhtiölle).

Yksi mahdollinen asetelma tässä on vielä se, että firmat ovat saaneet ASO-touhun näyttämään paperilla huonolta taloudellisesti. Ovat aikansa kupanneet asukkaiden rahoja mahdollisesti noilla ylihinnoitelluilla kiinteistöpalveluilla yms., ja nyt haluavat vielä kupata talot asuntoineen omaan omistukseensa murto-osalla niiden arvosta.


Täällä on juttu aiheesta:

https://www.msn.com/fi-fi/talous/uutise ... ailsignout
0 x
- Minkä kirjoitin, sen kirjoitin -
Avatar
pOKE
Prospect
Prospect
Viestit: 1695
Liittynyt: 28.10.2010 22:12

06.07.2020 08:12

Itse olen aina pitänyt näitä tuettuja asumistuotanto-tukia liian monimutkaisina ja tehottomina häkkyröinä.

Pienituloiselta
A) ei saisi ottaa veroja, ja
B) tulojen ollessa säälliselle elämälle liian pienet, annettava rahaa. Itse saisi vapailta markkinoilta asumishyödyn ostaa, samalla tavalla kuin esim ruokansa

Tämä aso-liike näyttää ihmisten pettämiseltä
0 x
49% Motherfucker, 51% Son of a Bitch
Vastaa Viestiin